Menu

Fogsor - a kivehető fogpótlás

A teljes kivehető fogsor olyan fogpótlás, mely nem a meglévő fogakhoz rögzül, hanem a szájból kivehető. Ha egy fogsor szépen van kidolgozva, egy kívülállónak eszébe sem jutna, hogy műfogakról van szó. A fogsort rendszeres időközönként ellenőriztetni kell fogorvosával, mert az állcsont változása miatt alábélelésre lehet szükség. A fogsoroknak két fajtáját különböztetjük meg, a részleges fogsort és a teljes kivehető fogsort.

Mit értünk valójában egy részleges vagy teljes fogsor alatt?

A részleges vagy teljes fogsor egy kivehető fogpótlás. Egy részleges fogsor segítségével kisebb, nagyobb vagy akár több foghiány zárható egy állcsonton. Teljes fogsorra akkor van szükség, ha az összes fog hiányzik vagy már csak egy-két meglévő fog maradt. A fogsorfogak a részleges vagy teljes fogsornál egy fém alaplemezhez vagy egy fogínyszínű műanyaghoz vannak erősítve. Részleges fogsor esetén további tartóelemek találhatók, amivel a kivehető fogsor rögzül a természetes fogakhoz. A tökéletesen kidolgozott részleges és teljes kivehető fogpótlások manapság már nagyban különböznek a tipikus kivehető fogsoroktól.

Kiválóan illeszkedve veszik figyelembe a rágófunkciók természetes mozgását, úgymint a beszéd közbeni hangképzést. Olyan szintű viselési komfortot nyújtanak, hogy még egy almába való harapás is gondtalan lehet. Egyéni, esztétikai kialakításukkal olyan természetes hatást keltenek, hogy a különbség a valódi fogakhoz képest senki számára sem észrevehető. Abban az esetben, ha a rögzített fogpótlás nem lehetséges vagy nem kívánatos, a modern fogsorrendszerek ezáltal kiváló alternatívát képeznek.

Teljes kivehető fogsor

Teljes kivehető fogsorra akkor van szükség, ha az összes fog hiányzik. A teljes fogsor egy fogínyszínű műanyag bázisból és az ehhez rögzített fogsorfogakból áll. A műanyag bázis körülveszi a fogatlan állcsontot. A felső állcsonton továbbá – műanyaggal vagy fémmel – a szájpadlást is átíveli. Az ezáltal keletkező szívóhatás adja a fogsor tartását. Ha levegő kerül a műanyag bázis és az állcsont közé, megszűnik a szívóhatás, és a fogsor meglazulhat. Ezért fontos, hogy a teljes fogsor tökéletesen illeszkedjen. Ha az idő múlásával az állcsont visszafejlődik, a fogsort ennek megfelelően kell igazítani.

A fogsor kiépítése és optikai kialakítása számos lehetőséget nyújt. A teljes fogsor elkészítésénél különösen fontos a rágófunkció és beszédhang képzés figyelembe vétele. A behelyezett műfogsor fogak az Ön személyes ismertetőjegyei alapján és kívánsága szerint alakíthatóak, úgy hogy a fogsor, mint olyan, ne legyen felismerhető. Egy ilyen teljes fogsor elkészítése jelentősen igényesebb és körülményesebb, mint egy egyszerű rekonstrukció, magas fokú fogszakorvosi és fogtechnikai tudást igényel. Ön pedig ennek köszönhetően, egy egyénileg Önnek készített teljes kivehető fogsor által, kivételesen magas minőségű, az Ön összképéhez harmonikusan illő, esztétikailag tetszetős és tartós ellátást kap.

ÁRKÁDENT FOGÁSZAT

H-9700 Szombathely, Dolgozók útja 1/A
☎ Telefon: +36 94 341-741
☎ Mobil:+36 20 20 97145
E-mail: info @ arkadent.hu

Útvonaltervezés